Terugkijkend op de eerste elf wedstrijden van dit seizoen, een derde van alle te spelen wedstrijden, kan een voorzichtige balans opgemaakt worden. Op weg naar de thuiswedstrijd van komende zondag thuis tegen Sparta Rotterdam weet FC Volendam dat de selectie nog steeds niet compleet is, dat er meer punten behaald zijn dan vorig seizoen in die eerste fase, maar dat er veel verliespunten opgelopen zijn die niet nodig waren.

Kijkend naar de ranglijst waar FC Volendam onderaan staat met acht punten, in goed gezelschap van FC Utrecht en Vitesse. FC Volendam won van FC Utrecht, maar verloor van Vitesse. FC Utrecht won van Vitesse maar verloor van FC Volendam. De balans is dus duidelijk. Achteraf is de verloren eerste wedstrijd, thuis tegen Vitesse, bijzonder pijnlijk. Wetend hoe FC Volendam de laatste weken voor de dag komt, had die nederlaag beslist voorkomen kunnen worden. Het lesgeld werd moeizaam betaald. Dat bleek ook in de wedstrijden tegen Heracles Almelo, RKC Waalwijk, Ajax en NEC Nijmegen. Tegen Heracles Almelo werd uiteindelijk toch nog een punt gepakt na een dramatische eerste helft. Tegen RKC Waalwijk, Ajax en NEC Nijmegen werden vier kostbare punten verspeeld.

Onterecht zelfvertrouwen in de slotfase in Waalwijk deed een zeker punt verloren gaan. Een in paniek weggegeven corner schonk Ajax de beslissende goal in een fase waarin FC Volendam echt wel kans maakte op de gelijkmaker en tegen NEC Nijmegen werden twee kansen op de volle winst door driest voetbal tenietgedaan. Die drie wedstrijden hadden samen vier punten meer kunnen opleveren, waarmee FC Volendam een riante plaats in de middenmoot had kunnen bekleden.

Vorig seizoen werd door FC Volendam afgesloten met 33 punten in 34 wedstrijden. Gemiddeld ongeveer een punt per wedstrijd. Om dat te bereiken zullen de komende 23 wedstrijden nog 25 punten moeten opleveren. De eerste kan om daarmee een begin te maken is zondag tegen Sparta Rotterdam. De Rotterdammers staan zesde met vijftien punten. Zij scoorden in elf wedstrijden dertien doelpunten. FC Volendam scoorde veertien doelpunten. Op grond daarvan mag verwacht worden dat FC Volendam zichzelf kansrijk mag achten. Sparta Rotterdam zag vijftien doelpunten in het eigen doel, FC Volendam 24. Op grond daarvan weet FC Volendam dat er bij balverlies werk aan de winkel is. Sparta Rotterdam heeft dus aan een minimaal doelsaldo genoeg om veel punten binnen te halen. De technische staf van FC Volendam, die zich graag laat voorstaan op de opgedane wetenschappelijke achtergrond, heeft ongetwijfeld een diepgaande analyse losgelaten op de cijfers van Sparta Rotterdam in vergelijking met die van FC Volendam. Als die analyse goed gedaan is en er terechte conclusies uitgetrokken worden, wordt het zondagmiddag een mooie pot met een bevredigend einde. Dat zal de sfeer in de kleedkamer meer ten goede komen dan die in De Goffert afgelopen zondag. Het uitverkochte stadion zal met de massale steun hieraan graag medewerking verlenen.

Scheidsrechter is zondag Richard Martens.

Het is voor hem de zestiende keer dat hij FC Volendam leidt. Zijn eerste kennismaking met FC Volendam was in het seizoen 2012-2013 in de uitwedstrijd tegen AGOVV in Apeldoorn. FC Volendam won daar met 0-4. Triest genoeg werden die punten, evenals de winst op Veendam, later in het seizoen afgetrokken omdat zowel AGOVV als Veendam uit de competitie werden teruggetrokken. Sportclub Cambuur profiteerde daarvan. Een zeker kampioenschap van FC Volendam werd daarmee nagenoeg weggestreept. Dat bleek later ook toen Sportclub Cambuur kampioen werd omdat FC Volendam in Deventer door Go Ahead Eagles naar het tweede plan werd verwezen. In dit kalenderjaar heeft FC Volendam al drie keer een wedstrijd gespeeld onder leiding van Richard Martens. Te beginnen op 8 januari toen FC Volendam met 0-3 van Sportclub Cambuur won en de opmars inzette naar lijfsbehoud. Vervolgens was Martens de scheidsrechter bij FC Utrecht – FC Volendam in april. De befaamde wedstrijd waarin de VAR tot drie keer toe een doelpunt van FC Utrecht afkeurde waardoor FC Volendam met 0-0 wist weg te komen. De laatste keer dat FC Volendam met deze scheidsrechter aantrad, was thuis tegen FC Twente. Met 0-2 werd verloren. Komende zondag kan FC Volendam laten zien dat het zijn lesje geleerd heeft om dat de wedstrijdmentaliteit en het voetbal op dit moment sterke overeenkomst vertoont met hoe FC Volendam zich wist te handhaven in het vorig seizoen. Cor Tol. 

 

error: © FotoPersBureau Lezer