Historisch evenwicht tussen Fortuna Sittard en FC Volendam

0 reacties

Wie de statistieken van FC Volendam bekijkt over de tachtig wedstrijden die zij in competitieverband tegen elkaar gespeeld hebben, ziet dat ze volstrekt in evenwicht zijn. FC Volendam en Fortuna Sittard wonnen elk 33 wedstrijden en speelden veertien keer tegen elkaar gelijk. Ook ontmoetten beide teams elkaar een keer in de nacompetitie. Ook daar ging het in 2000 gelijk op. Beide wonnen de wedstrijd in het eigen stadion. Op dit moment staan ze ook in de nog prille competitie dicht bij elkaar. Onvoorspelbaar hoe de balans er na zondag uitziet.

15-09-2017, Fortuna Sittard speler Andre Vidigal in duel met FC Volendam speler Nick Doodeman


Een klein stukje geschiedenis.

Fortuna Sittard uit Geleen heeft een kleurrijk verleden. In 1954 was de voorzitter van de Limburgers een van de aanstichters van de onvrede in het Nederlandse amateurvoetbal. In het buitenland werden spelers al lang betaald, in het calvinistische Nederland was daar geen denken aan. Er kwam een wilde voetbalbond waaraan naast Fortuna’54 ook Alkmaar’54, Profclub Venlo en De Graafschap deelnamen. Bij de start van het betaald voetbal klommen de Limburgers meteen naar de eredivisie.  Dichtbij Geleen ligt Sittard, waar Sittardia toetrad tot het betaald voetbal. Met die club kreeg Volendam te maken in de eerste divisie. In 1959 promoveerden beide clubs als kampioen van de eerste divisie A en B. in die eerste eredivisiejaren kreeg Volendam tegen Fortuna’54 amper een voet tussen de deur. De Limburgers waren veel te sterk vaak. Maar ook Sittardia gaf Volendam af en toe van katoen. De grootste thuisnederlaag ooit leed Volendam in de openingswedstrijd tegen Sittardia in 1965. Na een snelle 1-0 voorsprong stond het bij rust 1-5 en aan het eind 1-9. Dat werd later in het seizoen rechtgezet, toen Volendam op de Baandert in Sittard met 1-2 won. In 1990 dacht FC Volendam zich te plaatsen voor Europees voetbal, maar Fortuna Sittard stak een stok in het wiel en won met 4-1. Jaren later speelde FC Volendam een dijk van een eerste helft en ging het met een voorsprong de rust in. Het thuispubliek ging ongelooflijk te keer, wat het hoofd van scheidsrechter Cairo op hol bracht. Met zeer dubieuze beslissingen in de tweede helft, onder meer twee strafschoppen, werd Fortuna Sittard op het paard gezet en mocht het winnen met 3-2. Inmiddels is het alweer vier jaar geleden dat Fortuna Sittard en FC Volendam elkaar tegenkwamen. In Volendam boekte FC Volendam successen, maar in Sittard kan het wel wat beter. De beste herinnering heeft FC Volendam aan 2015-2016 toen er met 0-6 gewonnen werd.

Fortuna Sittard speler Gavin Vlijter in duel met FC Volendam speler Kees Kwakman


Zondag om 12.15 uur uit tegen Fortuna Sittard

Op grond van de historische cijfers is het absoluut onvoorspelbaar wat er op het scoreformulier zal komen te staan. Na drie wedstrijden nam Fortuna Sittard afscheid van trainer Ultee, omdat de start van de competitie niet naar wens ging. Ook FC Volendam had wat meer punten willen hebben dan de vijf die er nu staan. De media noemen het duel nu al een degradatiekraker. De gemiddelde supporter hoeft geen wiskundige te zijn om te voorspellen dat zowel FC Volendam als Fortuna Sittard waarschijnlijk in het rechterrijtje zullen eindigen. De vraag alleen is op welke plek. Wim Jonk voorziet veertig punten met zijn selectie. Als de mannen allemaal fit zijn, valt er een mooi elftal neer te zetten. Mogelijk staat dat er zondag al en kan de ploeg eindelijk met een driepunter naar Volendam afreizen. Een succes dat er vorige week tegen Vitesse bijna inzat. Dat resultaat zal de spelers ongetwijfeld veel zelfvertrouwen gegeven hebben op weg naar komende zondag. Winnen is een mooie opstap naar de kraker die volgt op zaterdag 8 oktober thuis tegen Ajax.

Foto’s: ProShots / Lezer ICT