Het mooie van wedstrijden in de eredivisie, zeker tegen de bovenste clubs, is dat er ruimte gegeven wordt om het spel mee te spelen. FC Volendam had les 1 van de wedstrijd tegen NEC Nijmegen vertaald naar de ontmoeting met FC Twente. Dat werd genieten. Met 1-0 trok FC Volendam uiteindelijk aan het langste eind, maar daar kwam wel wat voor kijken.

De openingsfase was voor FC Twente. Hoeveel de wedstrijd afgelopen donderdag tegen Fiorentina van ze had geëist, FC Twente kwam vol uit de startblokken. Binnen enkele minuten creëerde de ploeg twee schitterende aanvallen, die alles van Filip Stankovic vroegen. De reacties van de Serviër waren even zo mooi als wat Twente liet zien. De Volendamdoelman hield FC Volendam overeind. Gaandeweg de eerste helft kreeg FC Volendam grip op het middenveld en kwam echt zelf ook tot kansen. De mooiste was voor Robert Mühren toen Henk Veerman hem op zijn wenken bediende. De lat en de vingertoppen van Unnerstal zaten succes in de weg.

Met de naam van de doelman van FC Twente is meteen ook benoemd wat er zich in de tweede helft afspeelde. Na een bijna logische 0-0 ruststand, gezien het evenwicht dat er op gegeven ogenblik was, leken beide partijen van zins vol voor de winst te gaan. FC Volendam trok echter al snel alles naar zich toe. Er gebeurde werkelijk zoveel om van te genieten dat het bijna niet te doen is om alles te noemen. De twee mooiste kansen waren voor Robert Mühren en Walid Ould Chikh. Beiden kwamen oog in oog te staan met Unnerstal, maar beide keren liet de Duitse doelman zien wat ervaring met een keeper doet. De ban werd pas gebroken toen de massale steun van het publiek de spelers van FC Volendam, gekleed in een speciaal kermistenue, tot een ongekende hoogte duwde. Darryl van Mieghem, bijna steeds aan de ketting, kwam los, won twee duels en schoot scherp voor. Alles en iedereen miste, maar de pas ingevallen Lequincio Zeefuik dook als een duvel uit een doosje op tijd op en verzilverde de uitgelezen kans.

Wat zich daarna afspeelde laat zich raden. Het publiek was in extase, begon de minuten af te tellen en barstte in de 95e minuut los. De eerste overwinning in de eredivisie sinds 2009, de eerste op FC Twente sinds 2004. FC Volendam heeft een prachtig visitekaartje afgegeven in dit prille seizoen. Maar de euforie zal snel moeten wijken, want woensdag wacht PSV-uit en zaterdag Sparta Rotterdam uit. Beide opponenten wonnen dit weekeinde ook hun wedstrijd. FC Volendam zal dus het eigen zelfvertrouwen moeten laten opwegen tegen de kracht van de komende tegenstanders.

Opstelling FC Volendam: Filip Stankovic, Brian Plat, Damon Mirani, Derry John Murkin, Benaissa Benamar, Darryl van Mieghem, Carel Eiting, Henk Veerman (58. Walid Ould Chikh), Bilal Ould-Chikh (71. Ibrahim El Kadiri), Robert Mühren (76. Lequincio Zeefuik), Achraf Douiri (46. Dean James)