Wie het programma van FC Volendam overziet, zal het opvallen dat in deze weken FC Volendam vier keer uit speelt en daartussen een keer thuis. Het begon met PSV en Sparta Rotterdam uit, waarna Go Ahead Eagles op bezoek kwam. De komende twee wedstrijden zijn uit naar Vitesse en Fortuna Sittard. Dan komt op 8 oktober Ajax naar Volendam. De oogst in de eerste drie van deze zes wedstrijden is nul punten. Een oorwassing bij PSV, een onnodig grote nederlaag op Het Kasteel en een flinke deceptie thuis tegen Go Ahead Eagles. Komende zaterdag staat de uitwedstrijd in de Gelredome tegen Vitesse op het programma.

 

Een klein stukje geschiedenis

Vanaf de start van het betaald voetbal speelden de Arnhemmers amper een grote rol. In de eerste ruim dertig jaar promoveerde en degradeerde het twee keer naar en uit de eredivisie. Volendam deed het toen een stuk beter. In 1989 promoveerde Vitesse opnieuw naar de eredivisie om er nooit meer uit te degraderen. Jarenlang werd de club geleid door mensen die voor Vitesse een heel grote rol zagen weggelegd met de bouw van de Gelredome als bevestiging. De laatste jaren echter is van die hoogdraverij niet vele meer over. De club is inmiddels uit bittere noodzaak in Amerikaanse handen terechtgekomen. FC Volendam heeft met name aan het seizoen 1989-1989 heel mooie herinneringen. Uit en thuis werd met 1-0 gewonnen en beide doelpunten kwamen op naam van Frank Berghuis. In het seizoen onder Wim Rijsbergen, het jaar waarin FC Volendam ook de tweede bekerfinale bereikte, werd voor het laatst een overwinning op Vitesse geboekt. Al 27 jaar is het voor FC Volendam onmogelijk gebleken te winnen. Wel werd nog zeven keer gelijkgespeeld, maar de volle winst was te hoog gegrepen, ook in de beker.


Werk aan de winkel

De analyse van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles zal weinig tijd gekost hebben. Zowel de spelers als de staf hebben met name in de tweede helft kunnen zien wat er misging. Na een eerste helft waarin FC Volendam Go Ahead Eagles geen ruimte liet het spel te maken, volgde een tweede bedrijf waarin FC Volendam pijnlijk afgestraft werd op onverwachte momenten. Er is dus werk aan de winkel. De Arnhemmers zitten ook niet in hun beste dagen, maar of dat enige garantie geeft op drie punten in de Gelredome moet afgewacht worden. Liverpool speelde ook al weken beneden haar niveau, maar Ajax had toch niets in te brengen afgelopen dinsdag. Voetbal heeft geen enkele logica. Misschien is dat wel het houvast voor FC Volendam. Met twintig tegendoelpunten in de eerste zes wedstrijden is FC Volendam op papier kansloos. Juist nu kan het elftal laten zien dat zo’n redenatie in het voetbal geen logische is. Na zo lange tijd zou het fantastisch zijn als FC Volendam zaterdag vriend en vijand een verkeerd kruisje laat zetten op het totoformulier. De wedstrijd staat onder leiding van Erwin Blank. De laatste keer dat hij een wedstrijd van FC Volendam floot, was op 29 oktober 2021, thuis tegen FC Dordrecht. Die wedstrijd won FC Volendam met 4-2.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: Rob Lezer

error: © FotoPersBureau Lezer