Mocht FC Volendam voor komende zaterdag tegen Ajax de illusie hebben om net als Go Ahead Eagles een punt te kunnen pakken van de Amsterdammers, zal er uit een heel ander vat getapt moeten worden. Tegen een echt niet geweldig Fortuna Sittard werd in Sittard met 2-0 verloren in een wedstrijd die pijn deed aan de ogen van al wie FC Volendam liefheeft. Met dit voetbal zal de degradatiezone niet verlaten worden de komende weken.

 


De meegereisde grote groep FC Volendamsupporters zullen zich in Sittard al snel afgevraagd hebben met welke tactiek Wim Jonk de spelers het veld in gestuurd had. Het eerste half uur was niet om aan te zien. Werkelijk saai voetbal, waarbij van Fortuna Sittard nog de meeste dadendrang zichtbaar was. FC Volendam kwam geen enkele keer voor het Fortunadoel, maar had achterin ook weinig te duchten. Wel was opvallend dat er buitengewoon slordig balverlies geleden werd. Het was het soort voetbal waarmee FC Volendam in het afgelopen jaar in de Keuken Kampioen Divisie nog vaak wegkwam, maar wat in de eredivisie zwaar afgestraft wordt. Dat bleek na 33 minuten toen een afgeslagen vrije trap voor de voeten van Embalo belandde. Hij aarzelde niet en schoot een wereldgoal in de kruising. FC Volendam leek ervan geleerd te hebben, kroop wat uit de schulp en leek initiatief te tonen. Te veel initiatief zelfs. Nog in de eerste helft volgde een zware overtreding van Bilal Ould-Chikh, die zijn actie op Cox te laat inzette en zijn knie raakte. Rood was zijn loon. Met tien man en 1-0 achter was de opgave voor FC Volendam. Op de gezichten van de Fortunaspelers verschenen glimlacjes, want de wedstrijd zat in de pocket, zo leek het. Het werd kort voor rust bevestigd toen Derry John Murkin uitgespeeld werd, een voorzet volgde en Ozyakup voor 2-0 zorgde. De stemming in de kleedkamer van FC Volendam werd er in de rust niet beter op.

FC Volendam speler Gaetano Oristanio en Fortuna Sittard speler Dogan Erdogan

 

In het tiental dat na rust het veld opkwam was Darryl van Mieghem vervangen door Henk Veerman. Daarmee was het laatste stukje snelheid na het wegvallen van Bilal Ould-Chikh uit de voorhoede verdwenen. Gaande de tweede helft werd duidelijk dat de week van de eenzaamheid voor Henk Veerman nog een dag verlenging gekregen had. Hij kreeg werkelijk niet één aangespeelde bal. Fortuna Sittard maakte de dienst uit en had al meteen op 3-0 moeten komen. Dat kwam er niet van, de hele tweede helft niet. Een bal op de paal van Yilmaz, een bal op de lat van Cordoba en bijna vijftien gemiste kansen. Het enige dat FC Volendam er tegenover zette was een dot van een kans voor mu. Alleen voor de keeper schoot hij tegen Pandur op. Ook de wissels van Benaissa Benamar voor Walid Ould Chikh en Lequincio Zeefuik voor Robert Mühren zetten geen zoden aan de dijk. Met de 2-0 bleef FC Volendam een vernedering bespaard, maar wie zag hoeveel moeite Fortuna Sittard met het maken van het spel had, wist ook dat dit FC Volendam wel heel erg diep door het ijs zakte.

Cor Tol


error: © FotoPersBureau Lezer