Na de onnodige nederlaag in Alkmaar tegen AZ was de onvrede binnen de spelersgroep en zeker ook binnen de zeer uitgebreide supportersschare van FC Volendam groot. Wie de commentaren van de spelers zelf volgde en al gauw ook de ontelbaar vele reacties van de supporters beluisterde of op de sociale media las, ontkwam niet aan de indruk dat de nederlaag tegen AZ meer dan een gemiste kans was.

Het was geen kwestie van verliezen van een top-5 club, het was onvoldoende gebruik maken van de eigen mogelijkheden. Dat was niet voor het eerst. Door dit resultaat heeft FC Volendam slechts een half punt per gespeelde wedstrijd gehaald. Om aan het eind van het seizoen opgelucht adem te kunnenhalen is minimaal een punt per wedstrijd nodig. Met het voetbal dat FC Volendam nu heeft laten zien, zal dat aantal onhaalbaar blijken. Het zal dus anders aangepakt moeten worden, te beginnen komende zondag tegen Feyenoord.

Seizoen 2008 / 2009 , 05-04-2009 fc volendam – feyenoord 2-1 roy makaay en henny schilder

 

Een klein stukje geschiedenis

In de voorgaande eredivisiejaren heeft FC Volendam vijftig wedstrijden tegen Feyenoord gespeeld en is er een zeer rijk palet aan ervaringen. Voor de echt wat oudere supporters, zeg maar de opa’s van de Hekside, zal nog altijd met een brede grijns gedacht worden aan 1961-1962-1963. In 1961 ontsnapte Dick Tol aan zijn bewaker Hans Kraay, de vader van Hans Kraay jr die nu bij ESPN werkt. Dick Tol ontsnapte op weg naar het Feyenoorddoel. Kraay hing aan het shirt van de Knoest. Dick Tol rukte zich los, Hans Kraay veinsde geraakt te zijn, Dick Tol werd uit het veld gestuurd en kreeg vijf wedstrijden schorsing. Een week later, na een TV-optreden met Jan Cottaar zelfs nog een week extra omdat hij de KNVB aanklaagde. Een jaar later was het weer Feyenoord- Volendam. Nu stond Volendam binnen de eerste helft met 1-5 voor en won het met 2-5. Die revanche was geweldig! Het bleek later niet de enige winst in de Kuip. Zelfs het winnen van de KNVB-beker in 1995, ook tegen Feyenoord in de Kuip, was mogelijk als scheidsrechter Uilenberg onpartijdig gefloten had. FC Volendam heeft dus een rijk verleden met de Rotterdammers.


De ‘vaders’ van de Hekside herinneren zich ongetwijfeld ook nog de bekerwinst in 1978, toen de Rotterdamse supporters een tweede bal in het veld gooiden, juist op het moment dat Feyenoord dacht te scoren. De goal werd afgekeurd. FC Volendam won later met 2-1 door een prachtige goal van de uitblinkende Dick Bond Sport. Anderzijds heeft Volendam ook een belabberde herinnering aan de club uit Zuid. De grootste thuisnederlaag in de eredivisie ooit komt op naam van Feyenoord. In 1964 verloor Volendam met 0-8. Als ik me goed herinner schoot Dick Tol in die wedstrijd een strafschop zo onbedaarlijk hard op de lat, dat de bal pas terug stuiterde bij de middenlijn. Al met al is de balans tegen Feyenoord voor FC Volendam niet supermooi. Vijf keer won (FC) Volendam, de laatste keer in 2009 door twee doelpunten van Dominique van Dijk. Zeven keer werd gelijkgespeeld. Feyenoord won 38 keer.

De jong Murkin in actie tegen Feyenoord bij de B1

Jacht op drie punten

Zondag mag FC Volendam laten zien nu wel geleerd te hebben van eerdere wedstrijden. De spelers zelf hebben in interviews aangegeven dat het heel basaal kan beginnen. Gewoon sneller voetbal. FC Volendam lijkt zich te willen permitteren dat net als Ajax geduldvoetbal altijd wel mooie kansen oplevert. Maar het geduldvoetbal dat FC Volendam speelt, geeft de tegenstander alle gelegenheid zich steeds weer te hergroeperen. AZ maakte dat pijnlijk duidelijk. FC Volendam mist de kwaliteit om de tegenstander uit te dagen. Het mist ook de creativiteit om de tegenstander gek te maken. En de spelers die snelheid konden maken in het verleden zoals Nick Doodeman en Martijn Kaars mochten vertrekken. Als daar dan te veel fouten tegenover komen te staan, zoals zondag kort voor rust, maakt het elftal zichzelf kansloos. FC Volendam gaat het dus anders doen. Meer agressie, veel feller, veel meer diepte in het spel en overrompelender.

Bas Nijhuis is de scheidsrechter. Hij laat tot op het randje doorspelen. Verwacht mag worden dat Feyenoord veel ervaring met hem heeft. Zij zullen na weer een Europacupwedstrijd geen zin hebben in mooie franjes. FC Volendam mag zich gewaarschuwd weten. Nijhuis fluit zelden, dus FC Volendam gaat er vol voor, dat moet de boodschap zijn.

error: © FotoPersBureau Lezer