Wie vooraf wilde gokken op minimaal een punt voor FC Volendam tegen het hoog geklasseerde AZ, werd voor gek verklaard. Toen echter langzaam steeds duidelijker werd dat de verdediging van de Alkmaarders de nodige aderlatingen had ondergaan, leek FC Volendam richting een verrassing te kunnen opschuiven. Het werd 1-1, maar als Gaetano Oristanio de rode kaart niet had opgelopen, zou de volle winst zeker gekund hebben.

De hele eerste helft gebeurde er eigenlijk heel weinig. Het was goed te zien, dat de achterste linies van AZ niet op elkaar ingespeeld waren. FC Volendam maakte er amper gebruik van. De paar speldenprikken die de ploeg uitdeelde, werden heel onzorgvuldig afgehandeld. Een kopbal die rakelings voor het doel langs ging, had een beter lot verdiend, maar daarmee was elk wapenfeit wel verteld.

In de tweede helft was het aanvankelijk een status quo. Beide ploegen wilden wel, maar konden elkaar slecht de wil opleggen. Het duurde tot even over het gespeelde uur eer de tribunes in vervoering werden gebracht. Xavier Mbuyamba had zijn visitekaartje al eerder afgegeven, maar op de scherp indraaiende bal van Carel Eiting had AZ geen antwoord. Toen de vrije trap genomen mocht worden en zich een cordon spelers afwachtend opstelde, was Xavier Mbuyamba in geen velden of wegen te bekennen. Met grote stappen echter naderde hij bij de tweede paal, door niemand opgemerkt, zodat hij frank en vrij diagonaal kon inkoppen. Pal daarop leek uitblinker Brian Plat de 2-0 op zijn schoen de hebben. Zijn schot werd door Ryan gestopt, de rebound was net te hoog voor de inkomende Robert Mühren.

Met nog een kwartier op de klok liet Gaetano Oristanio zich even gaan. In de heksenketel van het Kras Stadion was zindelijk denken onmogelijk. Het spel gebeurde op emotie. De overtreding van Gaetano Oristanio werd door de VAR tot rood gepromoveerd. Een overtreding van achteren op de Achillespees. Het wachten was daarna op het alles-of-niets offensief van AZ. Kort voor tijd kreeg FC Volendam voor de eerste keer de bal niet echt weg, waardoor Odgaard van afstand kon raakschieten.

Met tien man, gesteund door alles wat geluid had, hield FC Volendam stand. De laatste kans was nog voor AZ, opnieuw na een corner, maar de Volendammuur gaf geen krimp meer. Het ene niet voorspelde punt werd binnengesleept. Weer een tegendoelpunt na een spelhervatting en/of corner.
Maar het hadden er ook drie punten kunnen zijn. Hadden elf spelers wel stand gehouden? Die vraag is niet te beantwoorden. Maar met dit spel, dat na Ajax en Groningen nu ook tegen AZ een punt opleverde, mag de toekomst vol vertrouwen tegenmoet getreden worden.

Tekst: Cor Tol 
Foto’s: Rob Lezer
Samenvatting ESPN: https://youtu.be/rLylT5AoOpU
error: © FotoPersBureau Lezer