Na de euforie over de tweede helft en de verdiende overwinning tegen Excelsior en na de bepaald niet teleurstellende wedstrijd tegen Ajax reisde FC Volendam af naar Nijmegen om te proberen een halt toe te roepen aan de zeer negatieve reeks uitslagen in de afgelopen tien jaar tegen NEC Nijmegen. Het leek te gaan lukken. Tot in de slotfase, waarin niet alleen dolle vreugde maar ook een intense teleurstelling zich meester maakte van de ploeg. Met 3-3 kreeg FC Volendam eigenlijk net even te weinig.


De stand op de ranglijst bleek in het eerste deel van de eerst helft leidend voor de spelopvatting van beid partijen. NEC Nijmegen had negen punten, FC Volendam zeven, de winnaar zou goede zaken doen. Maar wie zou als eerste de kat de bel aanbinden? Spelend naar de eigen fanatieke aanhang had NEC Nijmegen daar meteen zin in. Het kreeg al na vijf minuten wat het wilde. Een mislukte trap van Mio Backhaus belandde bij de spitsen van de thuisclub. Een wanhoopspoging van Calvin Twigt om het te herstellen maakte de kans echter nog mooier. Ogawa kreeg vrij baan wat 1-0 betekende. Daarna trok NEC Nijmegen zich volledig terug om het spel maken aan FC Volendam over te laten. Omdat de angst ook bij FC Volendam nu nog meer regeerde, was er van tempo en vlekkeloos samenspel bepaald geen sprake. De wedstrijd leek te verzanden in een middenveldspelletje zonder enige opwinding. De VAR werd nog even aan het werk gezet toen Ogawa 2-0 leek te hebben gemaakt. Maar het was buitenspel en FC Volendam werd wakker geschud. Toen na een half uur eindelijk een aanval over links wel de achterlijn bereikte, vanwaar George Cox een prima voorzet wist te geven, was het voor FC Volendam meteen raak. Robert Mühren kopte tegen de lat en kreeg de rebound alsnog doeltreffend op zijn kop. De gelijkmaker had NEC Nijmegen over zichzelf afgeroepen. FC Volendam kwam steeds beter in zijn element zonder echt gevaarlijk te worden, maar wel met het meest doelgerichte voetbal. Dat lokte in het veld niet steeds fijne reacties uit. Het verst ging Tavsan die door een venijnige tackle op de hiel van George Cox zijn tweede gele kaart en dus rood opliep. NEC Nijmegen moest met tien man verder wat tot enige consternatie achterin leidde. FC Volendam werd dominanter maar slaagde er niet in dat in doelpunten of grote kansen om te zetten.


In de tweede helft leek NEC Nijmegen met tien man niet van zins risico te gaan nemen. Het initiatief werd volledig aan FC Volendam overgelaten. Pas toen halverwege Lasse Schöne toch van de bank gehaald werd, leefde NEC Nijmegen op. FC Volendam had zich daarop niet helemaal meer ingesteld, de centrale verdedigers stonden meer in de buurt van Cillissen dan bij het eigen strafschopgebied. Maar FC Volendam wist de ban van Nijmegen af te remmen en toch weer voorzichtig naar voren te gaan. Dat had een onverwacht effect. Met nog ruim tien minuten te gaan aarzelde Milan de Haan geen seconde toen de bal plots voor zijn voeten kwam. Wat even daarvoor via de lat niet lukte, leverde nu een 1-2 op. FC Volendam was op weg de negatieve spiraal tegen NEC Nijmegen te doorbreken. Een ijzeren wet blijft nog altijd voorschrijven dat als te weinig mogelijkheden benut worden, de kous op de kop komt. Ook nu was Mio Backhaus weer de hoofdrolspeler. Met een ogenschijnlijk ongevaarlijke doorloopbal dook hij te laat, wat NEC een strafschop opleverde. Mattson had weinig moeite er 2-2 van te maken. Er volgden zes minuten blessuretijd. De veerkracht van FC Volendam was nog niet op. Calvin Twigt mocht aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal onberispelijk in de 95e minuut achter Cillessen. Vanaf de aftrap was het voor NEC Nijmegen alles of niets. FC Volendam onderbrak de aanval in paniek wat weer een corner opleverde. De kleinste man van het veld, Ogawa, mocht koppen intussen achttien spelers. De 3-3 was gemaakt. FC Volendam zwaar teleurgesteld en Nijmegen ontplofte.  Na acht nederlagen in uitwedstrijden eindelijk een punt op vreemde bodem, maar tegen tien man had er toch echt een driepunter ingezeten. Voor de staf en de hele ploeg restte een klein beetje huiswerk. Tegen RKC Waalwijk, Ajax en nu ook tegen NEC Nijmegen werden de slotminuten onverdiend fataal.

Cor Tol

 

error: © FotoPersBureau Lezer