Kort samengevat was de wedstrijd die FC Emmen en FC Volendam tegen elkaar speelden een bijna typische Keuken Kampioen Divisiewedstrijd, die exact aangaf waarom beide teams nu in de eredivisie onderaan staan. Geen van beide partijen durfde echt te gaan voor de volle winst en beide teams misten kwaliteit om de ander de wil op te leggen. Met 1-1 was niets gewonnen en moet er de komende weken een ander vat aangeslagen worden om punten te pakken.


Op de shirts van FC Emmen staat al twee jaar Easy Toys, maar voor FC Volendam was de eerste helft geen ‘makkelijk speeltje’. Al in de eerste minuten was te zien, dat er twee verschillende speelstijlen tegenover elkaar stonden. FC Emmen wilde voor eigen publiek wel wat laten zien, terwijl FC Volendam na dat fraaie laatste half uur tegen Ajax een beetje met het hoofd in de wolken rustig aan probeerde het eigen spelletje in het eigen tempo te spelen. Gaandeweg had FC Emmen door dat FC Volendam daarmee veel ruimte bood om lekker fel uit te breken. De eerste kans voor FC Volendam was pas na een ruim half uur, FC Emmen had er toen al een stuk of acht weten te produceren. Niet allemaal even groot, maar wel doelgericht. De mooiste kregen zij toen ze na balverlies van Brian Plat met drie tegen een op Filip Stankovic konden afgaan. Damon Mirani greep geweldig in en wist onheil te voorkomen. FC Volendam begon tien minuten voor rust wat feller te voetballen. Eerst zette Bilal Ould-Chikh Robert Mühren vrij voor de keeper, wat een eenvoudige prooi voor de Drentse doelman werd. Amper een minuut later verscheen Carel Eiting alleen voor de doelman, in een lastige hoek. Zijn schot werd gekeerd. Pal daarop had FC Emmen op voorsprong moeten komen. Van rechts werd uitstekend voorgezet door Mendes, maar El Messaoudi rolde volkomen vrijstaand deze unieke kans in de handen van Filip Stankovic. Met 0-0 mocht FC Volendam de handen nog redelijk dichtknijpen.


Wat Lukkien in de rust tegen zijn spelers gezegd heeft, wist niemand, maar FC Emmen gaf niet echt meer gas dan voor rust. Integendeel, FC Volendam had zijn zaakjes nu duidelijk beter op orde. Het was dan ook niet verbazend dat uitgerekend FC Volendam op 0-1 kwam halverwege de tweede helft. Walid Ould Chikh, die na rust in het veld gekomen was voor Oskar Buur, zag zijn schot op aangeven van Carel Eiting in de bovenhoek verdwijnen. Even daarvoor had hij van afstand ook al de paal geraakt. FC Emmen was dus gewaarschuwd, FC Volendam was zelf ook gaan voetballen. De vreugde was echter van korte duur. Al drie minuten later liet Volendam linksachter een groot gat vallen. Mendes zette voor, El Massaoudi raakte de bal voldoende om Filip Stankovic kansloos te maken.

Even had het publiek het gevoel dat FC Emmen kon doordrukken, maar FC Volendam herstelde zich razendsnel. Dat vrat krachten, aan beide kanten. In het veld moest een keuze gemaakt worden tussen gaan voor de winst of blij zijn met niet-verliezen. Dat laatste leek opgeld te doen. De spanning in de laatste tien minuten was om te snijden, maar echte kansen kwamen er niet meer. Wel een paar scrimmages voor het Volendamdoel, dat inmiddels met tien man speelde, omdat Achraf Douiri geblesseerd aan de kant hinkte. Aan beide kanten viel de ene na de andere speler om. Met dat ene punt kan FC Volendam blij zijn, maar gezien het programma dat eraan komt, schiet de ploeg er weinig mee op. Thuis tegen SC Heerenveen zal het dan maar moeten gebeuren, een driepunter om los te komen van de onderste plaats.   

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots

error: © FotoPersBureau Lezer