Het zal even bijkomen zijn voor de spelers van FC Volendam. Van de voetbalhemel in de voetbalhel binnen vier dagen, dat was het verhaal deze week. Op heroïsche wijze werden drie punten van FC Twente gepakt, maar binnen een halve minuut wist FC Volendam in Eindhoven wat de avond zou brengen. Het doembeeld van 1998, een 10-0 nederlaag kwam direct in de koppies op. Maar gelukkig, ‘het viel mee’. Het werd 7-1. Het was even slikken, maar complimenten aan de Volendamsupporters, tot de laatste minuut waren ze hoorbaar en op televisie ook gezellig in beeld. Dat deed niets af aan de boodschap die PSV gaf. FC Volendam zal zaterdag in Rotterdam een ander vat moeten aanslaan om weer mee te doen. Sparta Rotterdam heeft zich in de zomertransferperiode flink versterkt. Een wagon nieuwe spelers kwam binnen, omdat de club nu wel eens zorgeloos door de competitie wil gaan. Op dit moment heeft het evenveel punten als FC Volendam, maar met een ongelooflijk veel beter doelsaldo.

Een stukje geschiedenis

Bij de start van het betaald voetbal in 1955 kwamen de Rotterdammers meteen in de eredivisie. Het bleef daar onafgebroken tot 2002. Daarna was van een standvastige koers geen sprake meer. Er volgden nog twee degradaties en evenzoveel promoties. FC Volendam ontmoette Sparta Rotterdam 66 keer. Zestien wedstrijden daarvan waren in de eerste divisie.  In de eredivisie duurde 1991 voordat FC Volendam voor het eerst won op het Kasteel. Dat was dat prachtige seizoen met onder andere Frank Berghuis. Sparta Rotterdam was ook de eerste club die een speler wegkocht bij Volendam. Dat was in 1957 Jany Schilder. Volendam kwam hem al snel weer tegen, in de bekerfinale op 25 juni 1958 in het Olympisch Stadion. Sparta is ook de club waartegen Volendam het vaakst een bekerwedstrijd moest spelen. Twaalf keer betwistten beide clubs elkaar om een ronde verder te komen. Ook dit seizoen speelt er weer een geboren Volendammer bij Sparta Rotterdam. Voor Mike Eerdhuijzen bleek geen voetbaltoekomst in Volendam te liggen. Hij kreeg een aanbieding van de Kasteelheren. Zelfs in de nacompetitie, zoals de play-offs vroeger heetten, kwam FC Volendam Sparta Rotterdam een keer tegen. Dat was in de merkwaardige serie in 2001-2002 waarin FC Volendam thuis alle drie wedstrijden verloor en uit alle drie won.

Mentaliteit

De grote naar is nu hoezeer de spelersgroep de toch wel flinke nederlaag verwerkt heeft, op weg naar Rotterdam. Het laatste nieuws is dat FC Volendam een nieuwe speler, Xavier Mbuyamba (20), aan de selectie heeft kunnen toevoegen. Hij komt van Chelsea maar is groot geworden bij MVV Maastricht. Als hij speelgerechtigd is, zijn de verwachtingen dat hij achterin van meerwaarde zal zijn. Een mooie opsteker om zich aan op te trekken. Scheidsrechter is zaterdag Edwin van de Graaf.

Cor Tol

 

error: © FotoPersBureau Lezer