De Duitsers zouden er bijna jaloers van worden, de wijze waarop FC Volendam de volle winst tegen FC Emmen in de wacht wist te slepen. Wie de eerste helft had gezien en daarna de wedstrijd niet meer heeft gevolgd, kon zijn ogen niet geloven. FC Volendam won met 3-1 van directe concurrent FC Emmen, waarmee een meesterzet gedaan werd in de richting van lijfsbehoud in dit eredivisiejaar. Het was miraculeus.

Ongelooflijk veldspel

De eerste tien minuten oogden bijna oogstrelend, wat FC Volendam liet zien. FC Emmen kwam er niet aan en mocht blij zijn dat Darryl van Mieghem een mooie kans niet verzilverde. Maar FC Volendam rekende zich te vroeg rijk. Al snel bleek de fantasieopstelling zonder Damon Mirani, Brian Plat, Calvin Twigt en Gaetano Oristanio een broos huis. Het vrijwel complete en veel ervarener FC Emmen nam de regie in handen. De kansen stapelden zich op, ook dankzij de medewerking van Filip Stankovic, die in deze wedstrijd niet bepaald zijn beste kwaliteiten wist aan te spreken. Maar elke keer liep het steeds weer goed af. Het slecht scorende vermogen van de Drenten speelde FC Volendam in de kaart. Met de 0-0 ruststand mocht FC Volendam de handen dichtknijpen. Het voetbal dat de volle tribunes werd voorgeschoteld haalde zelfs het Keuken Kampioen Divisieniveau niet.

Sterke wissels

Nog voordat de bal twee keer rondgespeeld was na rust, keek FC Volendam al tegen 0-1 aan. Een carnavalesk doelpunt werd de gasten in de schoot geworpen. Een diepe bal uit het Emmenmiddenveld had een eenvoudige prooi moeten zijn voor Xavier Mbuyamba of Filip Stankovic. Het Servisch van Filip Stankovic en het Nederlands van Xavier Mbuyamba matchte echter niet. Beiden keken ernaar en deden niets, waardoor er op de doellijn een noodsprong gedaan moest worden door de Volendamdoelman. Met zijn actie duwde hij de bal over de eigen doellijn.  FC Emmen zat op rozen. Opnieuw nam het alle initiatief om FC Volendam lekker te laten komen en te wachten op een nieuwe kans. Halverwege de tweede helft kantelde de wedstrijd. Een hoekschop werd niet voldoende afgeslagen. De opnieuw ingebrachte voorzet werd door Benaissa Benamar koppend afgerond.

Die gelijkmaker gaf FC Volendam eindelijk dat beetje zelfvertrouwen om er toch nog wat van te gaan maken. Toen de wissels ook nog nieuw elan brachten, was de beer los. Walid Ould Chikh nam de plaats in van de opnieuw tegenvallende Francesco Antonucci. Met name de ruimte die Bilal Ould-Chikh als vervanger van Josh Flint keer op keer kreeg, kostte de bezoekers de punten. Twee minuten voor de officiële laatste minuut ontsnapte hij aan zijn directe bewaker. Schuin voor het doel verschalkte hij Van der Hart fraai met een diagonaal schot. De geluidsexplosie deed de rest. FC Volendam nam geen gas terug. In de blessuretijd herhaalde Darryl van Mieghem dat kunstje nog eens. Hij strafte balverlies ongenadig af. De uitkomende Van der Hart was kansloos, zodat hij de bal in het lege doel kon schuiven. Deze 3-1 was een uitslag waar niemand drie kwartier eerder op had durven hopen. Gezien het spel in de eerste helft had FC Volendam hier volstrekt geen recht op. Het toch wel knap spelende FC Emmen moest met lege handen de lange terugreis maken.

Tekst: Cor Tol
Foto’s: ProShots

error: © FotoPersBureau Lezer