De geweldige tweede helft van FC Volendam tegen Excelsior, waarin een 0-1 achterstand werd omgedraaid naar een 3-1 overwinning, dompelde al wie FC Volendam liefheeft in een euforische stemming op weg naar de Amsterdam Arena. Het zal snel duidelijk worden dat thuis spelen tegen Excelsior een andere dimensie heeft dan uit spelen tegen Ajax. Zeker in de situatie waarin beide clubs zich in deze fase van de competitie bevinden.

Wat zich rond Ajax afspeelt kent geen weerga in de eigen glorieuze geschiedenis. Zonder al te veel te fantaseren kan ook voorspeld worden dat de stand op de ranglijst niet de hele competitie zo zal blijven. Dat er echter in de Amsterdamse gelederen iets rondgaat wat zorgen baart, lijdt geen twijfel. Of dat ook van invloed is op de wedstrijd van komende donderdag mag betwijfeld worden. In de kleedkamer van Ajax en op het trainingsveld zullen zij zich niet in de war laten brengen door de komst van FC Volendam. Wie met Ajax-ogen naar deze wedstrijd kijkt weet bijna zeker dat FC Volendam de ideale tegenstander is om het blazoen eens flink op te poetsen. Als Ajax ooit uit een dalletje zou willen klimmen, met welke selectie dan ook, is het spelen tegen een van de staartclubs van dit moment een ideale gelegenheid om alle ellende in een klap achter zich te laten. Met de nieuwe trainer John van ’t Schip valt naadloos te voorspellen dat Ajax met een ongezien enthousiasme aan deze wedstrijd zal beginnen.

Wie met de FC Volendam-ogen toeleeft naar deze wedstrijd weet zich mentaal enorm gesteund door de prachtige tweede helft van afgelopen zondag. Speelde FC Volendam in de eerste helft met een volstrekt krachteloze linkervleugel, het inbrengen van Darius Johnson na de rust gaf zoveel energie en mogelijkheden dat George Cox zich eindelijk als een vis in het water voelde. In de opbouw was het nu drie kwartier lang niet meer zoeken naar die ene hardloper, Bilal Ould-Chikh, om Robert Mühren in het spel te kunnen betrekken, maar had FC Volendam ineens een echte aanvalslinie om gevaar aan de overkant te stichten. Dat gaf ook lucht aan het middenveld, waardoor Milan de Haan veel beter uit de verf kwam in plaats van steeds weer gaten moeten dichtlopen.

Vorig seizoen speelde FC Volendam thuis een prima wedstrijd tegen Ajax. Door een onterechte strafschop (Brian Plat gleed met zijn arm tegen de bal) werd Ajax in het zadel geholpen. De ploeg liep uit naar 0-3 maar FC Volendam kwam ijzersterk terug tot 2-3 waarna een goal van Henk Veerman werd afgekeurd. Uiteindelijk werd het 2-4 omdat FC Volendam open huis hield in de jacht op de verdiende gelijkmaker. In de uitwedstrijd kwam FC Volendam op 0-1 door Damon Mirani. Lange tijd zag het ernaar uit dat een stuntje in de maak was. FC Volendam zat in een prima flow met voetbal vanuit een groot zelfvertrouwen. Het werd 1-1, waarmee recht gedaan werd aan het spelbeeld. Moreel echter was FC Volendam de winnaar, wat zich later vertaalde in lijfsbehoud en een nieuw eredivisieseizoen. Als de spelersgroep beide wedstrijden deze week opnieuw bekijkt kan het niet anders dan dat ook FC Volendam met groot enthousiasme afreist naar de Arena.
Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer