FC Volendam heeft vijf wedstrijden gespeeld en daaruit vier punten gehaald. Een gemiddelde van een punt per wedstrijd. Daarmee zou het aan het eind van het seizoen een redelijke kans maken zonder play-offs in de eredivisie te kunnen blijven. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat die vier punten niet van een leien dakje kwamen. De volgende dertig punten waarschijnlijk ook niet. Met name in de afgelopen week bleek waar de kwetsbaarheid van FC Volendam zit. Niet alleen achterin maar ook in de spits. In de eredivisie worden fouten onbarmhartig snel afgestraft en rijgen de kansen zich niet aaneen.

Het begon zo goed

In het eerste kwartier had Sparta Rotterdam er de grootste moeite mee een antwoord te vinden op de dadendrang van FC Volendam. Twee goede mogelijkheden voor Robert Mühren en Henk Veerman hadden FC Volendam een droomstart kunnen geven. Maar na precies veertien minuten werd een afgeslagen corner FC Volendam noodlottig. De uittrap van Olij op de sprintende Van Crooy brak de wedstrijd open. Tot de rust leek FC Volendam er niet echt door aangeslagen, er kwamen zelfs mogelijkheden de zaak weer recht te trekken. Maar in de tweede helft kantelde de wedstrijd volledig.

Zomertransfers

De moeite die Sparta Rotterdam in het voorbije seizoen tot de laatste wedstrijd had om zich veilig te spelen, bleek een goede boodschap aan de technische staf om in de zomer flink te winkelen. Met een ijzersterke financiële achterban mocht Maurice Steyn zich verlekkeren in de spelerswinkel. De ene na de andere nieuwe speler werd in de media luidruchtig gepresenteerd. Wat dat opleverde, werd zichtbaar in de tweede helft afgelopen zaterdag. De dartelheid van de nieuwe aanwinsten op het Kasteel kostte FC Volendam de kop. Gezegd mag worden dat de midweekse wedstrijd tegen PSV niet echt bijdroeg aan een stabiel FC Volendam, maar het gemak waarmee Sparta Rotterdam naar 4-0 mocht en kon uitlopen, leverde veel stof op voor de komende trainingen.

Geen enkele overtreding

Komende vrijdag komt Go Ahead Eagles naar Volendam. De nog puntloze club uit Deventer leek Feyenoord pijn te gaan doen. Uiteindelijk werd het 3-4 voor de Rotterdammers. De strijdwijze van Go Ahead Eagles zal ook de Volendamstaf niet ontgaan zijn. Als FC Volendam dezelfde mentaliteit op de mat weet te leggen als tegen FC Twente gaat het Volendampubliek toch een prachtige avond tegemoet. Dat kan alleen als FC Volendam er echt de tanden in zet. In de statistieken die al jaren van alle wedstrijden worden bijgehouden, is het nog nooit voorgekomen dat een elftal negentig minuten lang geen enkele overtreding begaat. FC Volendam heeft de primeur, waarop het misschien niet zo trots hoeft te zijn.