Van de opgetogen stemming die FC Volendam mocht ervaren na de mooie overwinning op Vitesse was in Nijmegen niet veel over. NEC Nijmegen troefde FC Volendam in de tweede helft pijnlijk af. Aan de top van de eredivisie klagen de supporters van FC Twente dat hun ploeg uit zoveel minder presteert dan thuis, maar de supporters van FC Volendam kunnen die klaagzang ook laten horen. Slechts een uitoverwinning scoorde FC Volendam dit seizoen, dat was begin januari tegen Sportclub Cambuur in Leeuwarden. In 2023 heeft FC Volendam een uitstekende klim naar een veiliger plek laten zien, maar dat was vooral te danken aan de prima prestaties in de thuiswedstrijden tegen RKC Waalwijk, FC Groningen, AZ en Vitesse. Uiteraard was er het excuus dat Derry John Murkin ziek wegviel, wat op de linkerflank een stevige slok op de borrel scheelt. Deze zaterdag komt FC Emmen naar Volendam. Een thuiswedstrijd, niet zomaar een thuiswedstrijd, een kluif waarmee zes punten te verdienen vallen.

Een heel klein stukje geschiedenis.

Van de 21 eerder gespeelde wedstrijden in Volendam tegen FC Emmen gingen er maar liefst zes verloren. Erger nog. In de laatste zes thuiswedstrijden wist FC Volendam maar een keer te winnen. Het afgelopen seizoen werd na een 2-0 voorsprong 2-2 gespeeld, de overige vier thuiswedstrijden werden verloren, een zelfs met 1-5. Het geeft de Drenten het behaaglijke gevoel dat er in Volendam vaak wat te halen valt.

Zes punten

Mocht FC Volendam deze rode draad een mooiere kleur weten te geven, dan wordt het gaatje met FC Emmen met drie punten vergroot. Gaan de punten mee naar Emmen, dan gaat FC Emmen over FC Volendam heen in de staart van de ranglijst en zijn de rapen best gaar de komende weken. Een stevige kluif dus voor FC Volendam om er de tanden gedegen in te zetten. Mocht FC Volendam punten pakken komende zaterdag, wordt een andere mooie reeks doorgetrokken.

Spelen in de eredivisie betekende in alle seizoenen dat er steeds een aantal clubs bijzat waarvan twee keer werd verloren. Dat is dit seizoen pas een keer voorgekomen. Alleen NEC Nijmegen wist FC Volendam twee keer te verslaan. Tegen drie van de vijf kopclubs (Ajax, AZ en FC Twente) wist FC Volendam een of meer punten te pakken. Een resultaat om trots op te zijn en dat perspectief biedt voor de komende weken. FC Volendam moet binnenkort nog tegen Feijenoord en PSV, maar krijgt ook nog die andere tegenstanders om de nare smaak van de eerste veertien wedstrijden weg te spoelen. De opmaat naar het vergroten van het geloof in eigen kunnen kan zaterdag ingezet worden tegen FC Emmen. Helaas moet dat zonder Gaetano Oristanio, die in het verweer tegen zijn wel erg lange schorsing slechts een wedstrijd geminderd zag worden. De komende drie wedstrijden zal hij vanaf de tribune moeten toekijken wie op zijn plaats de Volendamaanval van de nodige bruikbare passjes gaat voorzien.

Tekst: Cor Tol

error: © FotoPersBureau Lezer